přestavby a servis

+420 602 300 970

náhradní díly, sklad

+420 602 301 530

Fotogalerie montáží LPG

Prohlédněte si a ohodnoťte naše montáže

Prohlédnout fotografie

 

  • auto-podstranka

Auto na LPG nebo CNGKaždoročně ceny pohonných hmot rostou. Po celé Evropě rostou ve velkých městech nízkoemisní zóny, do kterých některé vozy jezdit nemohou, ta na alternativní pohon LPG či CNG ano. Navíc je provoz na alternativní paliva nejen ekologičtější, ale i ekonomičtější. Stále více řidičů smýšlí ekologicky i ekonomicky, ale protože ne každý má prostředky na předražené elektromobily, či hybridy, tak jejich kroky směřují k alternativním palivům LPG a CNG. Nabídka výrobců automobilů na alternativní pohon LPG a CNG sice není příliš bohatá, ale existuje. Nejvýhodnější cestou k vozu na alternativní pohon LPG/CNG je individuální přestavba téměř jakéhokoliv benzínového motoru a to jak z hlediska prvotní investice do přestavby, tak při následné údržbě a servisu. Takže není nutné hned kupovat auto nové, ale je možné přestavět auto, které již máte. Pokud i vy přemýšlíte o přestavbě svého vozu na tento typ paliva, tento článek vám ve stručnosti objasní rozdíl mezi oběma palivy a shrne základní výhody a nevýhody obou paliv.

LPG

Nejrozšířenější alternativou k benzinu je LPG. V překladu znamená kapalný ropný plyn. Získává se jako doprovodný produkt při těžbě zemního plynu a rafinaci ropy. Je to směs propanu a butanu, která je následně zkapalněna.

CNG

V překladu znamená stlačený zemní plyn. V nádržích vozidel je v plynném skupenství.

Kritéria, dle kterých se rozhodnete

  1. Nižší cena přestavby - Levnější je přestavba benzinového automobilu na LPG. CNG v tomto ohledu vychází asi o 10 000 korun dráž. Rozdíl cen je dán nepoměrně dražší nádrží na CNG.
  2. Počet čerpacích stanic – LPG má větší síť čerpacích stanic a servisů (cca 1000 LPG oproti cca 162 CNG-přičemž jich je cca 30% neveřejných-provozuje je dopravní podnik, či dopravní firma atp…).
  3. Kvalita paliva – LPG má v průběhu roku odlišné poměry dvou základních plynů propanu a butanu, zpravidla má letní směs 60% butanu a 40% propanu v zimě je to opačně. CNG se vyznačuje stálou kvalitou plynu. Obě paliva mají ekvivalentem oktanového čísla zpravidla vyšší hodnoty než klasický benzín, jedete-li ve voze na LPG/CNG je možné registrovat tišší chod motoru, než při provozu na benzín.
  4. Úspora za provoz – Obě paliva jsou provozně levná oproti benzinu (u LPG úspora cca 50% oproti benzínu u CNG úspora cca 40% oproti benzínu, přičemž je fér říci, že cena CNG ještě v budoucnu mírně poroste, kvůli dorovnání daňové zátěže na paliva, která byla v minulosti nulová kvůli podpoře CNG v automobilech).
  5. Životnost – Nic není navždy, ale pokud se rozhodnete pro renomované značky v oboru jako je BRC, nebo Landi Renzo můžete se připravit na bezproblémový provoz i několik stovek tisích kilometrů, zde se opravdu nevyplácí šetřit. Životnost palivových nádrží je dána zákonem, protože se jedná o tlakové nádoby u LPG je to 10 let u LPG zpravidla 20 let, datum výroby a její expirace, je však vždy vyražena na nádrži a k nádržím dodává výrobce potřebnou dokumentaci.

LPG nebo CNG?

Velmi zjednodušeně lze říci, že se vozy na CNG vyplatí oproti provozu na benzín při velkém počtu ročně najetých kilometrů. Oproti tomu vozy na LPG se vyplatí při menším počtu najetých kilometrů. Další výhodou LPG je zpravidla třeba i dvojnásobný dojezd na LPG než na CNG ve stejném voze, mnohem širší celoevropská síť čerpacích stanic a v neposlední řadě i levnější přestavba o cca 10.000,-Kč

Výhled do budoucna

Vozy na alternativní pohon LPG i CNG mají shodně nulovou silniční daň, kterou stát podporuje provozovatele vozů na alternativní pohon LPG a CNG z řad firem, které jsou povinné platit silniční daň. V nízkoemisních zónách je navrženo, aby mohly jezdit kromě elektromobilů a hybridů rovněž automobily na alternativní pohon LPG a CNG. Navíc se plynárenské společnosti působící v ČR, zavázaly rozšířit počet veřejných plnicích stanic CNG podél hlavních silničních tahů přes Českou republiku, takže zatím nepříjemné a zdlouhavé hledání plničky CNG uvnitř všemožných areálů dopravních a jiných firem časem pomine a uživatelé pohonu CNG si budou moci doplnit palivo podobně jako ostatní.

Potřebujete poradit, máte otazky? Kontaktujte nás!

Vyplňte prosím své jméno

Vyplňte prosím svůj e-mail

Vyplňte prosím Vaše telefonní číslo

Neplatný Vstup

Potvrďte prosím souhlas

Dodáváme LPG výrobcům

chevrolethyundaikiamitsubishi

Kde nás najdete

AUTOGAS CENTRUM PLUS s.r.o.

Heydukova 1650
Strakonice
386 01

Kontaktujte nás

Tel.: +420 389 822 700
Email: info@agcplus.cz 

Otevírací doba

Po - Pá: 7:00 - 12:00, 12:30 - 15:30

So - Ne: Zavřeno

Sledujte, sdílejte

fb twitter linked